Lidt om Fred Harrison

– manden der forudsagde den nuværende økonomiske krise allerede i 1997

Engelsk journalist, forfatter, økonomisk teoretiker m.m. Født på Cypern i 1944, men har endvidere boet i Tyskland og Singapore før han kom til England og blev uddannet på bl.a. University College Oxford, samt Universitety of London.

En af hans største bedrifter som journalist var medvirken til opklaringen af nogle seriemord, de såkaldte Moors murders, hvor han for det første fik politiet til at genoptage sagen og for det andet gjorde sig så fortrolig med den ene af morderne, at denne tilstod flere mord end de allerede kendte. Harrison er efterforskningsdirektør i den londonbaserede ”Land Research Trust” og medstifter af kommunikationsselskabet ”Motherlode Ldt” og af webselskabet ”The Renegade Economist”.

Økonomisk tænketank

Nok så vigtigt i vores sammenhæng er det imidlertid, at han i 1987 blev formand for en London-tænketank vedrørende økonomiske spørgsmål, hvor han videreudviklede sine teorier herom og skrev en række bøger om emnet. I 90erne brugte han megen tid og energi på at rådgive de nye magthavere i Rusland efter Sovjetunionens fald. Selv om han nåede højt op i systemet, fik hans arbejde her desværre ikke synderlig stor indflydelse på den endelige udformning af landets politik. Efter denne skuffelse påbegyndte han arbejdet på bogen The Silver Bullet.

Henry George

Harrison er stærkt påvirket af Henry George og blev i 1998 direktør for The land Research Trust i London, som forsker i økonomien omkring jordspørgsmålet og samme år var han medstifter af Motherlode, et kommunikationsselskab om dette emne. Han er vidt berømt for som den eneste kommentator at forudsige 2007-krisen allerede i 1997, hvor han advarede Gordon Brown om at Englands økonomi ville nå et lavpunkt i 2007 og udvikle sig til en krise i 2010!!

Siden da har Harrison både som forfatter og underviser fokuseret på at advare om, hvad han betragter som faren ved at bruge jord og fast ejendom som den primære basis for økonomisk vækst. Han knytter den økonomiske politik til en social reform. På grund af nogle helt specielle egenskaber ved markedet for jord og fast ejendom bevæger priserne sig i bølger, cykler, på ca. 18 år. I modsætning til de fleste andre eksperter mener Harrison, at ejendomsmarkedet er den vigtigste betingelse for en sund økonomi – og ikke omvendt.

Dommedagsprofet

”Dommedagsprofet” kaldte de fleste økonomiske kommentatorer og eksperter ham indtil 2008, men nu er enkelte nichemedier så småt begyndt at give ham ret – og udbrede hans teorier. Han koncentrerer sig derfor nu mest om at dokumentere sine ideer – nu også med en række meget professionelle og instruktive kortfilm om alverdens jord- og fattigdomsproblemer.


Udgivelser

2008 The Silver Bullet, London: theIU (International Union for Land Value Taxation).

2007 Boom Bust: House Prices, Banking and the Depression of 2010 (Second Edition), London: Shepheard-Walwyn.

2006 Ricardo’s Law: House Prices & the Great Tax Clawback Scam, London: Shepheard-Walwyn.

2005 Boom Bust: House Prices, Banking and the Depression of 2010, London: Shepheard-Walwyn.

2004 Wheels of Fortune: Self-financing Transport Systems & the Tax-reform Dividend, London: Institute of Economic Affairs.

1997 The Chaos Makers i samarbejde med professor F.J. Jones, London: Othila Press.

1997 Land-rent Dynamics and the Sustainable Society (with Galina Titova), Cambridge, MA: Lincoln Institute of Land Policy Working Paper.

1994 Land & Taxation (sammen med Dr. N. Tideman et. al.), London: Shepheard-Walwyn.

1994 The Corruption of Economics (med Dr. M. Gaffney og Dr. K. Feder), London: Shepheard-Walwyn.

1994 A Philosophy for a Fair Society (med Dr. M. Hudson et al.), London: Shepheard-Walwyn.

1991 “The Crisis of Transition from the Commons: population explosions, their cause and cure”, in Commons without Tragedy (editor: Dr. R.V. Andelson), New York: Barnes & Noble.

1991 “Post-socialism and the Single Tax: a holistic philosophy”, in Now the Synthesis: Capitalism, Socialism & the New Social Contract (editor: R. Noyes), New York: Holmes & Meier.

1991 “Geonomics: The making of a Post-Socialist Society”, in Green Light over Europe, Heretic Books.

1989 “Ecology, Politics and the Nature of Rent”, in Costing the Earth (editor: Ronald Banks), London: Shepheard-Walwyn.

1986 “Land Value Taxation”, in The Living Economy (editor: Paul Ekins), London: Routledge & Kegan Paul.

1983 The Power in the Land, London: Shepheard-Walwyn; New York: Universe Books; Canada: Prentice Hall.

1979 Two chapters in Critics of Henry George (edited by R.V. Andelson), Rutherford: Fairleigh Dickinson U.P. Second edition published by Blackwell in 2003.