Jadwin og Laura forlader Chicago

Jadwin smældede døren i, og lyden vakte et hult ekko ind gennem de lange rækker af tomme, afklædte stuer. Han låste og stak nøglen i lommen. Ude på gaden stod kusken og holdt droskens dør åben. Jadwin hjalp Laura ind, gav kusken adressen og steg selv ind. De hørte kusken træde op til sin plads og tale til hestene. Jadwin tog Lauras hånd i sin, og tavse kørte de gennem byen hen til det tog, som skulle føre dem ud til deres nye liv. En del af begges liv var nu forbi for evigt. Den store corner hørte fortiden til.

Nu sad Jadwin og tænkte på den lange række ulykker, som den store corners fald havde fremkaldt. Den store fallit havde hvirvlet små falitter med sig, og de mange små falitter havde revet det ene handelshus ned efter det andet. Flere uger efter lød disse stadige krach, som når undergravede huse styrter i grus. En stor bank havde standset sine betalinger, og i hundredevis af småsparere opdagede, at deres små formuer var fejet væk. Katastrofen forgrenede sig i det utrolige. Hele tilstanden i forretningslivet var blevet anderledes. Pengemarkedet var igen”stramt”, og kredit var ikke til at få. Forretningsfolk begyndte igen at tale om dårlige tider.

Og Laura sad og tænkte på alle disse millioner og millioner af bushels hvede, der nu var borte. Den hvede, som havde dræbt Cressler, som helt havde opslugt hendes mands bevidsthed og på det nærmeste gjort ham sindssyg.. – Hveden, der var kommet som en stor strøm og havde revet hendes mands formue med og druknet den i dybets brølende malstrøm, den var nu uimodståeligt gået videre ad sin regelmæssige, forudbestemte vej fra vest til øst som en gigantisk flod og havde trukket død og ruin ned i sølen bag sig, men bragt liv og velstand til de tætbefolkede storbyer i Europa.

Et øjeblik kom der en underlig mørk uro over hende – hun følte sig stillet overfor selve de kræfter, som beherskede verden. Hun så hurtigt ud til begge sider gennem de duggede vognvinduer. Jo, jo – disse gader havde engang før gjort indtryk på hende. Hun vendte sig om til sin mand og skulle lige til at sige noget; men Jadwin sad nu og kiggede i en togplan ved det svage lys fra vognlygterne. For Laura var det et tegn på, at de inden længe ville de være i New York for der at bygge en ny tilværelse op.


Skriv en kommentar